Η επένδυση σε μετοχές για πρώτη φορά είναι ένα δύσκολο έργο. Μπορεί να είναι τρομακτικό γιατί τα πραγματικά χρήματα κινδυνεύουν να χαθούν.
Ωστόσο, οι μετοχές είναι ο δρόμος για την οικοδόμηση πλούτου, επειδή αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία μιας εταιρείας και μια αξίωση για μελλοντικά κέρδη και κέρδη. Ένας επενδυτής αγοράζει μετοχές τώρα, ελπίζοντας ότι αξίζει περισσότερο αργότερα.
Ορισμένοι επενδυτές αγοράζουν μετοχές για να δημιουργήσουν μια αυξανόμενη ροή παθητικού εισοδήματος ή α στρατηγική αύξησης μερίσματος. Η ιδέα είναι απλή και λειτουργεί, και υπάρχουν πολλές πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που χτίζουν πλούτο από μετοχές.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς να αγοράσετε μετοχές για αρχάριους; Ποια βήματα είναι απαραίτητα να γνωρίζουμε;
Αυτό που ακολουθεί είναι ένας οδηγός βήμα προς βήμα που απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις και σας βάζει σε μια πορεία προς την οικοδόμηση πλούτου.
Πιθανώς έχετε ήδη μετοχές
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι πιθανώς κατέχουν μετοχές έμμεσα μέσω του συνταξιοδοτικού προγράμματος της εταιρείας τους, είτε πρόκειται για σύνταξη είτε για 401(k).
Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα 401(k) θα παρέχει στους εργαζόμενους διάφορες επενδυτικές επιλογές αμοιβαίων κεφαλαίων. Η διαχείριση των κεφαλαίων γίνεται από έναν διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, όπως η Vanguard ή η Fidelity, και ο διαχειριστής κεφαλαίων επιλέγει τις μετοχές.
Ο εργαζόμενος επιλέγει τα κεφάλαια στο σχέδιο αλλά όχι τα αποθέματα. Είναι απλό, αλλά ο εργαζόμενος δεν αγοράζει άμεσα μετοχές.
Ορισμένοι επενδυτές μπορεί, ωστόσο, να θέλουν να κατέχουν μετοχές απευθείας.
Σχετικά: Ποια είναι η Μέση Απόδοση Χρηματιστηρίου
Βασικά Μετοχές
Ένας αρχάριος πρέπει πρώτα να καταλάβει το βασικά των αποθεμάτων. Μια μετοχή είναι επίσης γνωστή ως μετοχή και αντιπροσωπεύει το ποσοστό ιδιοκτησίας μιας εταιρείας. Για παράδειγμα, εάν κατέχετε δέκα μετοχές μιας εταιρείας με 100.000.000 συνολικά μετοχές, κατέχετε το 0,00001% της εταιρείας.
Δημόσιες εταιρείες οι μετοχές διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια, όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ή το Nasdaq, τα δύο πιο σημαντικά στις ΗΠΑ. Οι μικροεπενδυτές συνήθως δεν αγοράζουν και δεν πωλούν μετοχές της εταιρείας. Αντίθετα, αγοράζουν και πωλούν μετοχές σε χρηματιστήριο μέσω μιας χρηματιστηριακής εταιρείας.
Άλλοι παράγοντες για την αγορά μετοχών περιλαμβάνουν τον τύπο της παραγγελίας, το ποσό σε δολάρια και, το πιο σημαντικό, το απόθεμα που θέλετε να αγοράσετε.
Κίνδυνοι για τις μετοχές
Οι μετοχές δεν είναι ακίνδυνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου χαμηλού κινδύνου και τα πιστοποιητικά καταθέσεων (CD) που σε πολλές περιπτώσεις είναι ασφαλισμένο από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).
Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και οι επενδυτές μπορεί να χάσουν χρήματα επειδή οι τιμές των μετοχών μπορεί να μειωθούν κατά τη διάρκεια μιας διόρθωσης ή μιας πτωτικής αγοράς. Για παράδειγμα, το 2022 η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε περισσότερο από (-10%). Αυτή η πτώση θεωρείται διόρθωση της αγοράς.
Ωστόσο, ορισμένες μοντέρνες μετοχές ανάπτυξης υποχωρούν ακόμη περισσότερο. Για παράδειγμα, το Netflix (NFLX) έχει υποχωρήσει κατά περίπου (-67%) από έτος μέχρι σήμερα.
Επιπλέον, οι δημόσιες εταιρείες μπορούν να έχουν κακή απόδοση και να κηρύξουν πτώχευση, εξοντώνοντας ουσιαστικά τους μετόχους. Ως εκ τούτου, ένας αρχάριος πρέπει να επικεντρωθεί σε ασφαλέστερα αποθέματα και διαφοροποίηση.
Η τοποθέτηση όλων των χρημάτων σας σε μία μετοχή υψηλού κινδύνου θέτει τον κύριο υπόχρεο σε κίνδυνο απώλειας.
Υποθέτοντας ότι έχετε εκπαιδευτεί σχετικά με τις μετοχές και τους κινδύνους, οι αρχάριοι που ρωτούν πώς να αγοράσουν μετοχές θα πρέπει να ξεκινήσουν επιλέγοντας μια χρηματιστηριακή εταιρεία.
Βήματα για το πώς να αγοράσετε μετοχές για αρχάριους
Επιλέξτε μια χρηματιστηριακή εταιρεία
Ξεκινήστε να αγοράζετε μετοχές επιλέγοντας μια χρηματιστηριακή εταιρεία.
Στο παρελθόν, ένας επενδυτής έπρεπε να συναλλάσσεται με έναν μεσίτη που έκανε μια εντολή αγοράς ή πώλησης. Σήμερα, οι παραγγελίες γίνονται απευθείας από τον επενδυτή στο διαδίκτυο. Επομένως, ένα άτομο θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία επιλέγοντας έναν διαδικτυακό μεσίτη και δημιουργώντας έναν λογαριασμό.
Ανοίξτε έναν λογαριασμό Online
Το άνοιγμα ενός διαδικτυακού λογαριασμού είναι απλό και εύκολο. Αρχικά, ένα άτομο πρέπει να συμπληρώσει την αίτηση, να παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτότητας και να περιμένει την έγκριση.
Τέλος, ένας επενδυτής πρέπει να προσθέσει χρήματα στον λογαριασμό συνδέοντας απευθείας έναν τραπεζικό λογαριασμό και μεταφέροντας χρήματα ή ταχυδρομώντας μια επιταγή.
Πλήρης υπηρεσία Brokers vs Discount Brokers vs Robo Investors
Η διαδικασία είναι περίπου η ίδια για σχεδόν κάθε διαδικτυακό μεσίτη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιλογές για έναν διαδικτυακό μεσίτη. κατηγοριοποιούνται είτε ως μεσίτες πλήρους εξυπηρέτησης είτε ως μεσίτες εκπτώσεων.
Οι χρηματιστές πλήρους υπηρεσίας προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών εκτός από τη δυνατότητα αγοράς ή πώλησης μετοχών ή Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διαπραγμάτευσης Χρηματιστηρίου (ETF).
Παρέχουν οικονομικό προγραμματισμό, ασφάλιση, λογαριασμούς συνταξιοδότησης και άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Συχνά έχουν λογαριασμούς μεσιτείας στο διαδίκτυο, αλλά οι χρεώσεις τείνουν να είναι υψηλότερες.
Ορισμένοι μεσίτες πλήρους υπηρεσίας έχουν ελάχιστα μεγέθη λογαριασμού. Ένας μεσίτης πλήρους υπηρεσίας μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή εάν θέλετε περισσότερες επιλογές και συμβουλές, με την προϋπόθεση ότι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τις χρεώσεις.
Σήμερα, ο πιο κοινός τύπος εταιρείας είναι ένας διαδικτυακός μεσίτης εκπτώσεων.
Οι επενδυτές θα υποβάλουν τις παραγγελίες αγοράς και πώλησης χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Επιπλέον, συχνά προσφέρουν εκπαιδευτικές πληροφορίες και περιορισμένα ερευνητικά εργαλεία για επενδυτές do-it-yourself (DIY).
Ωστόσο, πολλά συνδρομητικά ενημερωτικά δελτία τρίτων και ερευνητικές τοποθεσίες είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο για να βοηθήσουν τους επενδυτές.
Οι μεσίτες εκπτώσεων έχουν συχνά διαδικτυακές εφαρμογές, χωρίς ελάχιστες καταθέσεις και συναλλαγές χωρίς προμήθεια για μετοχές και ETF.
Ένας σχετικά νεότερος τρόπος αγοράς και πώλησης μετοχών είναι μέσω ενός διαδικτυακού συμβούλου Robo.
Αυτές οι πλατφόρμες χρησιμοποιούν τεχνολογία και αλγόριθμους για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αγορά και την πώληση μετοχών και ETF. Οι Robo-σύμβουλοι είναι πιο αυτοματοποιημένοι και έχουν γενικά χαμηλότερα έξοδα από τους μεσίτες πλήρους υπηρεσίας, αλλά είναι πιο ακριβοί από τους μεσίτες εκπτώσεων.
Κατάταξη χρηματιστηριακών εταιρειών
Παρακάτω παρατίθεται μια μερική λίστα των χρηματιστηριακών εταιρειών που ταξινομούνται με βάση τον αριθμό των λογαριασμούς.
- πιστότητα
- Τσαρλς Σουάμπ
- Ρομπέν των Δασών
- Webull
- TD Ameritrade
- Ηλεκτρονικό Εμπόριο
- Εμπροσθοφυλακή
- Ally Invest
- Μέριλ Λιντς
Άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες και Robo-σύμβουλοι περιλαμβάνουν τις Interactive Brokers, M1 Finance, Wealthfront, Betterment, Personal Capital, TradeStation, JP Morgan, SoFi Invest κ.λπ.
Ερευνήστε μια μετοχή
Για έναν επενδυτή DIY, το επόμενο βήμα είναι να ερευνήσει μια μετοχή.
Διαβάστε Σχετικά με τις μετοχές στα βιβλία
Ξεκινήστε την έρευνα για μια μετοχή διαβάζοντας γι‘ αυτήν σε ένα από τα πολλά επενδυτικά βιβλία που είναι διαθέσιμα στο κοινό σχετικά με την εκμάθηση του τρόπου έρευνας και επιλογής μετοχών.
Ένα χρυσό πρότυπο μεταξύ των βιβλίων για αρχάριους επενδύσεων είναι ένα από τα τρία Βιβλία Peter Lynch. Εκπαιδεύει τους ανθρώπους σχετικά με την επιλογή μετοχών, την επιλογή από διαφορετικές μετοχές, πότε να αγοράζουν μετοχές και πότε να πουλούν μετοχές.
Διαβάστε και τα τρία βιβλία:
- One Up στη Wall Street
- Κτυπώντας το δρόμο
- Μάθετε να κερδίζετε
Ο πρωταρχικός στόχος είναι να παραμείνετε με αυτό που γνωρίζετε αντί για τις δημοφιλείς τάσεις και να αποφύγετε τους περισπασμούς.
Ερευνήστε μετοχές σε διαδικτυακά ενημερωτικά δελτία
Μπορείτε επίσης να κάνετε έρευνα για μετοχές με την εγγραφή σας σε ενημερωτικά δελτία ή σε μια υπηρεσία όπως το Morningstar ή το Searching Alpha.
Τα ενημερωτικά δελτία συνήθως δημοσιεύονται κάθε μήνα και παρέχουν πολλές επιλογές με βάση την κάλυψη των αποθεμάτων τους. Το Morningstar είναι μια αρκετά γνωστή υπηρεσία που παρέχει ανάλυση αποθεμάτων και άλλες υπηρεσίες. Περιλαμβάνουν μετοχές ευρείας τάφρου και υποτιμημένες μετοχές.
Το Searching Alpha είναι μια άλλη εξαιρετική υπηρεσία που παρέχει αναλύσεις μετοχών με βάση το πλήθος. Αυτές οι υπηρεσίες είναι κατάλληλες για αρχάριους που ρωτούν πώς να αγοράσουν μετοχές, επειδή παρέχουν δομή και συνεισφορά σε νέους επενδυτές.
Πλατφόρμες διαλογής μετοχών
Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε μια πλατφόρμα ελέγχου μετοχών. Εταιρείες όπως η Morningstar και η Seeking Alpha προσφέρουν έλεγχο μετοχών. Ορισμένες διαδικτυακές εφαρμογές προσφέρουν αποκλειστικό έλεγχο μετοχών.
Συχνά έχουν εκατοντάδες θεμελιώδεις και υπολογισμένες μετρήσεις, γραφήματα, πίνακες, λίστες παρακολούθησης κ.λπ. Ένας επενδυτής DIY μπορεί να αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται για να περιορίσει μια εκτενή λίστα μετοχών σε λίγες.
Ποσό προς επένδυση
Το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσετε για το ποσό που θα επενδύσετε.
Εάν έχετε ένα εφάπαξ ποσό, είναι λογικό (και μειώνει τον κίνδυνο) μην το επενδύσετε όλο σε μια συναλλαγή.
Οι επενδυτές με εφάπαξ ποσό συχνά ακολουθούν μια μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου κόστους σε δολάρια.
Ο μέσος όρος κόστους δολαρίου σημαίνει ότι οι επενδυτές αγοράζουν ένα σταθερό ποσό μετοχών σε δολάρια σε τακτά χρονικά διαστήματα αντί να προσπαθούν να χρονομετρήσουν την αγορά και να επενδύσουν ένα σημαντικό ποσό ταυτόχρονα.
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να επενδύσετε 5.000 $. Αντί να αγοράζετε μετοχές 5.000 $ ταυτόχρονα, μπορείτε να επενδύετε 250 $ ή 500 $ το μήνα κάθε μήνα για εκτεταμένη περίοδο. Αυτή η μέθοδος τείνει να μειώνει τον κίνδυνο και το μέσο κόστος ανά μετοχή.
Αντίθετα, ας υποθέσουμε ότι έχετε μόνο περίπου 50 $ το μήνα για να επενδύσετε μετά από μηνιαία έξοδα. Στη συνέχεια, μπορείτε να ακολουθήσετε μια στρατηγική μέσης τιμής κόστους σε δολάρια, αλλά με χαμηλότερο ποσό σε δολάρια.
Και στις δύο περιπτώσεις, ένας συνετός επενδυτής δεν τοποθετεί όλα τα χρήματά του σε μία μόνο μετοχή. Αντίθετα, είναι καλύτερο να διαφοροποιηθεί σε μια χούφτα μετοχών και να αυξηθεί ο αριθμός με την πάροδο του χρόνου.
Η τοποθέτηση όλων των χρημάτων σας σε μία μετοχή σας υποβάλλει σε κινδύνους μεμονωμένων μετοχών. Η διαφοροποίηση συμβάλλει στη μείωση αυτού του κινδύνου.
Επιλέξτε έναν τύπο παραγγελίας
Το τελευταίο βήμα είναι να επιλέξετε έναν τύπο παραγγελίας. Οι δύο βασικοί τύποι εντολών είναι η εντολή αγοράς και η οριακή εντολή. Υπάρχουν περισσότεροι τύποι παραγγελιών, αλλά οι αρχάριοι θα χρησιμοποιήσουν κυρίως αυτούς τους δύο.
Μια εντολή αγοράς αγοράζει ή πουλά μια μετοχή αμέσως στην καλύτερη διαθέσιμη τιμή, ενώ μια οριακή εντολή αγοράζει ή πουλά μια μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή.
Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αγοράσετε την Coca-Cola (KO) στα 62,49 $ ανά μετοχή και η τρέχουσα τιμή υπερβαίνει αυτήν την αξία, δεν θα αγοράσετε τη μετοχή μέχρι να μειωθεί η τιμή της μετοχής.
Εάν η τιμή της μετοχής δεν μειωθεί, η παραγγελία λήγει. Μια εντολή ορίου σάς δίνει περισσότερο έλεγχο στην τιμή που πληρώνετε ανά μετοχή.
Μια παραγγελία μπορεί να είναι καλή για μια ημέρα (GFD), καλή μέχρι να ακυρωθεί (GTC) ή όταν λήξει η παραγγελία, η οποία είναι συνήθως σε 60 ημέρες.
Σχετικά: Εναλλακτικές επενδυτικές ιδέες που μπορούν να νικήσουν το χρηματιστήριο
Τελικές σκέψεις
Τα βασικά είναι απλά για αρχάριους που προσπαθούν να καταλάβουν πώς να αγοράσουν μετοχές.
Μια προειδοποίηση είναι ότι πολλοί επενδυτές ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο κοιτάζοντας τα χαρτοφυλάκια τους μετά την αγορά της πρώτης τους μετοχής. Ωστόσο, εάν έχετε μια επενδυτική στρατηγική και την ακολουθείτε, χρειάζεται μόνο να παρακολουθείτε περιοδικά το χαρτοφυλάκιο των μετοχών σας.
Διατηρήστε τους στόχους σας και γιατί αγοράζετε μετοχές κατά πρώτο λόγο όταν πραγματοποιείτε τις επενδύσεις και τις αγορές μετοχών σας.
Υπάρχουν πάντα περισσότερα να μάθουμε επίσης. Η επένδυση σε μετοχές είναι μια διαδικασία δια βίου μάθησης καθώς η αγορά και η τεχνολογία αλλάζουν συνεχώς.
Αποποίηση ευθυνών: Ο συγγραφέας δεν είναι αδειοδοτημένος ή εγγεγραμμένος επενδυτικός σύμβουλος ή μεσίτης/έμπορος. Δεν σας παρέχει μεμονωμένες επενδυτικές συμβουλές. Συμβουλευτείτε έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία επενδύσεων προτού επενδύσετε τα χρήματά σας.
Αυτή η ανάρτηση εμφανίστηκε αρχικά στο Γεύση.
Ο Prakash Kolli είναι ο ιδρυτής του Μερισματική ισχύς ιστοσελίδα. Είναι αυτοδίδακτος επενδυτής και blogger σχετικά με τις μετοχές αύξησης μερισμάτων και την οικονομική ανεξαρτησία. Μερικά από τα γραπτά του βρίσκονται στα Seeking Alpha, TalkMarkets, ValueWalk, The Money Show, Forbes, Yahoo Finance, Entrepreneur, FXMag και κορυφαία οικονομικά blogs. Εργάζεται επίσης ως μερικής απασχόλησης ελεύθερος επαγγελματίας αναλυτής μετοχών με κορυφαίο ενημερωτικό δελτίο για μετοχές μερισμάτων. Πρόσφατα ήταν στο κορυφαίο 1,2% (98 από πάνω από 8.252) των οικονομικών bloggers όπως τον παρακολουθούσε το TipRanks (ένας ανεξάρτητος ιστότοπος παρακολούθησης αναλυτών) για τα άρθρα του στο Seeking Alpha.