Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις χημικές ουσίες στο σπίτι σας για να εξοικονομήσετε χρήματα, την υγεία σας και το περιβάλλον » Savoteur

0

Τα χημικά είναι παντού. Βρίσκονται στο περιβάλλον, στο φαγητό μας και στα σπίτια μας. Ακόμη και τα «ασφαλή» καθαριστικά που χρησιμοποιείτε καθημερινά περιέχουν χημικές ουσίες και, ενώ μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να τα εξαλείψετε εντελώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον αντίκτυπό τους.

Πριν πάμε πολύ μακριά, θέλω να πω ότι δεν είμαι σε καμία περίπτωση επιστήμονας ή χημικός ειδικός. Οι πληροφορίες και οι συμβουλές που πρόκειται να σας παρουσιάσω προέρχονται από τον μπαμπά μου, ο οποίος εργάστηκε ως ειδικός σε θέματα υγιεινής για 26 χρόνια, πρώτα για τη Diversey Lever και μετά σε μια τοπική εταιρεία με έδρα το Σιάτλ.

Είναι ειδικός στα εμπορικά καθαριστικά και απολυμαντικά, καθώς και σε αυτά που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα σπίτια μας.

Οι παρακάτω πληροφορίες αντιπροσωπεύουν τις συμβουλές του για το τι πρέπει να γνωρίζετε για τις χημικές ουσίες στο σπίτι σας για να εξοικονομήσετε χρήματα, την υγεία σας και το περιβάλλον.

Πλύνετε, ξεπλύνετε και απολυμάνετε

Αρχικά, θέλω να εξηγήσω λίγο για το πώς λειτουργεί ο καθαρισμός και η απολύμανση γιατί είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Στην επιχείρηση υγιεινής, έχουν ένα μάντρα: πλύσιμο, ξέβγαλμα, απολύμανση.

Ο λόγος είναι ότι μπορείτε να απολυμάνετε μια επιφάνεια μόνο εάν έχει καθαριστεί. Τα βακτήρια χρειάζονται νερό και μια πηγή τροφής για να ευδοκιμήσουν, οπότε αν η επιφάνεια δεν καθαριστεί, τότε τα βακτήρια μπορεί να ζουν παρά την απολύμανση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το μόνο που χρειάζεται είναι ο καθαρισμός, και μετά το ξέπλυμα της επιφάνειας. Ωστόσο, εάν επιλέξετε να απολυμάνετε, φροντίστε πρώτα να καθαρίσετε καλά την επιφάνεια. Για τον καθαρισμό, συνήθως αρκεί ένα καλό σαπούνι.

Σχετικό: Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα στο Home Depot

Αραίωση, αραίωση, αραίωση

Όπως η τοποθεσία είναι το κλειδί για τα ακίνητα, η αραίωση είναι το κλειδί με τα χημικά.

Εδώ είναι η συμφωνία. Οι χημικές ουσίες δεν εξαφανίζονται.

Ο μόνος τρόπος για να «ξεφορτωθείτε» τις χημικές ουσίες είναι να τις αραιώσετε με νερό. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χημική ουσία χυθεί στο έδαφος ή απορρίπτεται στο νερό είναι ακόμα εκεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να περιορίζουμε τη χρήση χημικών ουσιών όποτε μπορούμε για να αποτρέψουμε τη συσσώρευση και να επιτρέψουμε την αραίωση, ειδικά όταν πρόκειται για το περιβάλλον.

Όλα τα καθαριστικά και τα απορρυπαντικά περιέχουν δηλητήρια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τις χημικές ουσίες στο σπίτι σας είναι ότι σχεδόν όλες περιέχουν δηλητήρια.

Ναι, μιλάω για τα οικιακά καθαριστικά και απορρυπαντικά στα ράφια του τοπικού παντοπωλείου σας. Σχεδόν όλα περιέχουν δηλητήρια.

Σε αυτό το σημείο, ίσως αναρωτιέστε πώς θα μπορούσε να είναι αυτό;

Το κλειδί είναι η αραίωση. Όλα τα προϊόντα που αγοράζετε από το κατάστημα έχουν αραιωθεί σε σημείο που το Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) τα θεωρεί ασφαλή για καθημερινή χρήση.

Ενώ αυτά τα δηλητήρια έχουν αραιωθεί πολύ, εξακολουθούν να υπάρχουν. Εξάλλου, είναι ο δηλητηριώδης παράγοντας του προϊόντος που κάνει τον καθαρισμό/απολύμανση.

Τρεις τύποι χημικών ουσιών βρίσκονται στα περισσότερα οικιακά προϊόντα καθαρισμού/απολύμανσης: φωσφορικά άλατα, αμμωνία και αλκοόλ. Επιπλέον, υπάρχουν δύο τύποι αλκοόλης: η προπυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη.

Η προπυλενογλυκόλη είναι αλκοόλη καλαμποκιού και μπορεί να αφομοιωθεί από το σώμα μας. Από την άλλη πλευρά, η αιθυλενογλυκόλη είναι αλκοόλη ξύλου και χρησιμοποιείται συνήθως στο αυτοκίνητό σας (υπόδειξη: είναι πράσινο νέον).

Και πάλι, σχεδόν όλα τα καθαριστικά/απολυμαντικά που μπορείτε να αγοράσετε στο κατάστημα περιέχουν δηλητήρια, είναι ακριβώς η ποσότητα της αραίωσης που έχει συμβεί που τα καθιστά «ασφαλή» για την πώληση στους καταναλωτές. Την επόμενη φορά που θα είστε στο κατάστημα, ρίξτε μια ματιά στην ετικέτα για να δείτε αν/ποια δηλητήρια υπάρχουν στα αγαπημένα σας προϊόντα καθαρισμού και πάρτε τις αποφάσεις σας ανάλογα.

Χρησιμοποιήστε το ¼ της σύστασης του εργοστασίου

Αν και οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα οικιακά καθαριστικά μας έχουν αραιωθεί, οι συστάσεις του εργοστασίου για τη χρήση τους εξακολουθούν να είναι συνήθως πολύ υψηλότερες από ό,τι απαιτείται για την παροχή επαρκούς καθαρισμού.

Εξαιτίας αυτού, ο μπαμπάς μου συνιστά να χρησιμοποιήσετε το ¼ αυτού που συνιστάται στη συσκευασία για να ολοκληρώσετε τη δουλειά.

Θυμάστε την αραίωση; Η χρήση του ¼ του συνιστώμενου θα σας δώσει τον καθαρισμό που θέλετε, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη συσσώρευση της χημικής ουσίας, καθώς και την έκθεσή σας σε αυτήν. Η χρήση μικρότερης ποσότητας από αυτή που συνιστάται σημαίνει επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε το προϊόν τόσο γρήγορα, γεγονός που θα σας εξοικονομήσει χρήματα.

Έτσι, η χρήση του ¼ του συνιστώμενου είναι ένα από τα κύρια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις χημικές ουσίες στο σπίτι σας για να εξοικονομήσετε χρήματα, την υγεία σας και το περιβάλλον.

Εξοικονομήστε τα ρούχα και τα χρήματά σας

Αν και αυτή η συμβουλή ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, νομίζω ότι έχει τη δική της ενότητα.

Το απορρυπαντικό ρούχων περιέχει φωσφορικά άλατα, ένα από τα προαναφερθέντα δηλητήρια. Και πάλι, το κλειδί με το απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων είναι να χρησιμοποιείτε λιγότερο από αυτό που συνιστάται και συνήθως θα καθαρίζετε το ίδιο με το ¼ της σύστασης προϊόντος.

Όπως και με άλλα καθαριστικά/απολυμαντικά, η χρήση του ¼ της συνιστώμενης ποσότητας θα έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε το προϊόν πιο αργά, γεγονός που θα σας εξοικονομήσει χρήματα. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το ¼ του συνιστώμενου απορρυπαντικού πλυντηρίου θα εξοικονομήσετε χρήματα με άλλον τρόπο.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα ρούχα σας τείνουν να χάνουν το χρώμα, την ελαστικότητα και το σχήμα τους με την πάροδο του χρόνου; Αυτό συμβαίνει επειδή τα φωσφορικά άλατα διασπούν τα ρούχα με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, χρησιμοποιώντας το ¼ της συνιστώμενης ποσότητας θα εκτεθούν τα ρούχα σας σε λιγότερα φωσφορικά άλατα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να διαρκέσουν περισσότερο. Εάν τα ρούχα σας διαρκούν περισσότερο, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε τόσα χρήματα για την αντικατάστασή τους, εξοικονομώντας σας ακόμη περισσότερα χρήματα.

Η χρήση μικρότερης από τη συνιστώμενη ποσότητα θα μειώσει επίσης την έκθεση του δέρματός σας σε φωσφορικά άλατα, καθώς και τη μείωση της ποσότητας τους στο αποχετευτικό σύστημα.

Λίγο δουλεύει καλά, αλλά πολύ δουλεύει…

Συνεχίζοντας το θέμα της αραίωσης, ένα άλλο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τις χημικές ουσίες στο σπίτι σας είναι ότι η χρήση περισσότερων από αυτές δεν σας δίνει καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη με τα καθαριστικά/απολυμαντικά ότι αν τα λίγα λειτουργούν καλά, τα πολλά θα λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια.

Θυμάστε το ¼ του κανόνα σύστασης; Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ό,τι είναι απαραίτητο για να πετύχετε τον καθαρισμό που αναζητάτε, αλλά η χρήση περισσότερων δεν θα καθαρίσει καλύτερα. Το μόνο πράγμα που θα κάνει με τη χρήση περισσότερων από το προϊόν είναι να συμβάλει στη συσσώρευσή του στο σπίτι σας και στο περιβάλλον. Όσο περισσότερο συσσωρεύονται οι χημικές ουσίες, τόσο περισσότερο θα εκτεθείτε σε αυτές.

Να θυμάστε ότι η αραίωση είναι το κλειδί για την ασφαλή χρήση τους. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι καλύτερο το περισσότερο.

Μια εναλλακτική λύση στο Roundup

Τέλος, θέλω να σας αφήσω με μια εναλλακτική σε ένα προϊόν που χρησιμοποιούν τακτικά πολλοί: Roundup.

Το Roundup, όπως και τα άλλα χημικά προϊόντα που έχουμε συζητήσει, περιέχει δηλητήρια. Για την ακρίβεια, το δραστικό συστατικό στο Roundup είναι η γλυφοσάτη, αλλά θα σας αφήσω να ψάξετε για τον εαυτό σας.

Το κύριο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι ότι το Roundup δεν υποχωρεί παρά μόνο μέσω της αραίωσης. Δυστυχώς, με τόσους πολλούς ανθρώπους που το χρησιμοποιούν στις αυλές τους, είναι ασφαλές στοίχημα ότι οι χημικές ουσίες σε αυτό συσσωρεύονται στο έδαφος και, ενδεχομένως, μπαίνουν σε πηγές νερού.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στο Roundup που δεν αφήνει κανένα υπόλειμμα εκτός από αλάτι. Εδώ είναι η συνταγή.

Πάρτε ένα μπουκάλι σπρέι και γεμίστε το με μηλόξυδο. Στη συνέχεια, προσθέστε δύο γεμάτες κουταλιές της σούπας αλάτι Epsom και ανακατέψτε το λίγο.

Αυτό είναι!

Αυτό το παρασκεύασμα θα σκοτώσει όλα τα φυτά που το ψεκάσετε, αλλά δεν θα αφήσει τίποτα πίσω εκτός από το αλάτι.

Στην πραγματικότητα, το μηλόξυδο είναι ένα ασφαλές καθαριστικό για χρήση σε οποιαδήποτε επιφάνεια, απλώς οι περισσότεροι το αποφεύγουν λόγω της μυρωδιάς. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε λεμόνι, που θα αφήσει καλύτερη μυρωδιά.

Σχετικά: Ξεκινήστε να εξοικονομείτε πράσινο με το Going Green at Home Today

Ηθική της ιστορίας

Οι χημικές ουσίες υπάρχουν παντού, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την επίδρασή τους.

Αυτό το άρθρο εξήγησε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις χημικές ουσίες στο σπίτι σας για να εξοικονομήσετε χρήματα, την υγεία σας και το περιβάλλον.

Αυτά τα σετ είναι τα εξής:

  • Μπορείτε να απολυμάνετε μόνο μια καθαρή επιφάνεια (πλύσιμο, ξέβγαλμα, απολύμανση)
  • Η αραίωση είναι το κλειδί για τα χημικά
  • Σχεδόν όλα τα καθαριστικά/απορρυπαντικά που αγοράζετε από το κατάστημα περιέχουν δηλητήρια
  • Χρησιμοποιήστε το ¼ της συνιστώμενης χρήσης για να εξοικονομήσετε χρήματα και να μειώσετε την έκθεσή σας
  • Το λίγο λειτουργεί καλά, αλλά το πολύ δεν λειτουργεί καλύτερα
  • Χρησιμοποιήστε μηλόξυδο και αλάτι Epsom ως εναλλακτική λύση στο Roundup

Γνωρίζετε τι δηλητήρια υπάρχουν στα καθαριστικά του σπιτιού σας; Θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μόνο ό,τι χρειάζεται για να κάνετε τον καθαρισμό για να εξοικονομήσετε χρήματα, την υγεία σας και το περιβάλλον.


Η Tawnya είναι 34χρονη δασκάλα Ειδικής Αγωγής στο έκτο έτος της καριέρας της. Μαζί με τον σύντροφό της, Σεμπάστιαν, διευθύνει το blog Money Saved is Money Earned. Η Tawnya έχει εργαστεί εξαιρετικά σκληρά για να πετύχει τους στόχους της και να παραμείνει χωρίς χρέη.

Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας από το Oregon State University και MS στην Ειδική Αγωγή από το Portland State University και είχε μια αρκετά επιτυχημένη συγγραφική καριέρα, αρχικά ως καθηγήτρια γραφής στο Κέντρο Συγγραφής του State University του Όρεγκον και τα τελευταία χρόνια ως ανεξάρτητος συγγραφέας.

Η Tawnya και ο Sebastian έχουν πλήθος γνώσεων και πληροφοριών σχετικά με τα προσωπικά οικονομικά, τη συνταξιοδότηση, τα φοιτητικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και πολλά άλλα οικονομικά θέματα. Αυτός ο πλούτος από συμβουλές και κόλπα θέλουν να μεταδώσουν σε άλλους.


παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar