Ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας του χρηματοοικονομικού γραμματισμού » Savoteur

0

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας χρηματοοικονομικής παιδείας;

Είναι μέσω ιστολογίων, βιβλίων ή μαθημάτων; Διδάσκεται καλύτερα στο σπίτι ή στα σχολεία; Θα πρέπει να γίνει με δοκιμή και λάθος;

Ενώ μπορεί να μην συμφωνούμε όλοι σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διδασκαλίας οικονομικών γνώσεων, πιθανότατα όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα.

Υπάρχει σοβαρή έλλειψη χρηματοοικονομικής παιδείας σε αυτή τη χώρα.

Αυτή η έλλειψη χρηματοοικονομικής παιδείας είναι εμφανής παντού. Αυτή η χώρα και ο λαός της έχουν περισσότερα χρέη από ποτέ. Ο καταναλωτισμός είναι αχαλίνωτος, οι αποταμιεύσεις είναι μικρές και ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων θα δυσκολευτεί να συνταξιοδοτηθεί.

Παρόλο που ένας αφοσιωμένος στρατός από bloggers προσωπικών οικονομικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αλλάξει, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ιστολογίου, τα δέντρα των χρημάτων μας αγωνίζονται να καρποφορήσουν ενάντια στο πολύ πιο εδραιωμένο δάσος των μέσων ενημέρωσης και της κατανάλωσης.

Απέναντι σε τέτοιες πιθανότητες, τι πρέπει να κάνουν οι υποστηρικτές της χρηματοοικονομικής παιδείας;

Ενώ όλες οι προαναφερθείσες οδοί για τη διδασκαλία της χρηματοοικονομικής παιδείας βοηθούν στην αιτία και πρέπει να συνεχιστούν, ανακαλύψαμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διδασκαλίας των προσωπικών οικονομικών είναι πολύ πιο απλός.

Η κατάσταση του χρηματοοικονομικού γραμματισμού

Πολλά έχουν γίνει για την έλλειψη χρηματοοικονομικής παιδείας σε αυτή τη χώρα, και για καλό λόγο.

Στην πραγματικότητα, μια μεγάλη μερίδα του αμερικανικού κοινού, αλλά και του κόσμου, μπορεί να χαρακτηριστεί ως οικονομικά αναλφάβητος. ο Global Financial Literacy Survey Standard & Poor’s διαπίστωσε ότι μόνο το 57% των ενηλίκων των ΗΠΑ είναι οικονομικά εγγράμματοι και περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο είναι οικονομικά εγγράμματοι.

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός είναι υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είναι πλούσιοι, καλύτερα μορφωμένοι και χρησιμοποιούν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αντίθετα, είναι χαμηλότερο μεταξύ εκείνων με χαμηλά εισοδήματα και λιγότερη εκπαίδευση, καθώς και μεταξύ των γυναικών.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δίνουν μια τρομερή εικόνα και με την αυξημένη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες τις τελευταίες δεκαετίες, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται οικονομικά σε αυτή τη χώρα. Όσοι δεν έχουν τις απαραίτητες βασικές οικονομικές δεξιότητες βρίσκονται με περισσότερα χρέη και σε μεγαλύτερο κίνδυνο παραβατικότητας. Αυτό ξεκινά ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας, όπου οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που εξοικονομούν την πίστη τους και στη συνέχεια αναγκάζονται να λάβουν αποφάσεις που επηρεάζουν περαιτέρω αρνητικά τα οικονομικά τους.

Από την άλλη πλευρά, όσοι είναι οικονομικά μορφωμένοι είναι λιγότερο πιθανό να αθετήσουν τα δάνειά τους και να αποταμιεύσουν κατάλληλα για τη συνταξιοδότηση.

Σαφώς, η χώρα μας είναι σε μεγάλο βαθμό οικονομικά αναλφάβητη, οπότε τι πρέπει να κάνουμε;

Σχετικά: 5 οικονομικοί στόχοι για τους Millennials

Πού μαθαίνουν (ή δεν μαθαίνουν) οι άνθρωποι προσωπικές οικονομικές δεξιότητες;

Εάν ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός είναι τόσο φτωχός στις ΗΠΑ, τίθεται το ερώτημα: πού μαθαίνουν οι άνθρωποι τις προσωπικές τους χρηματοοικονομικές δεξιότητες;

Και μην κάνετε λάθος, ο κόσμος κάτι μαθαίνει. Μπορεί να μην μαθαίνουν τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τα προσωπικά οικονομικά, αλλά μαθαίνουν κάτι από κάπου.

Υπάρχουν τρεις κύριες πηγές όπου οι περισσότεροι μαθαίνουν τις «δεξιότητες» των προσωπικών οικονομικών τους, αλλά δυστυχώς μόνο μία μπορεί να υπολογιστεί ως ημι-αξιόπιστη πηγή.

Σχολείο

Από αυτά τα τρία, το σχολείο είναι ο καλύτερος χώρος διδασκαλίας προσωπικών οικονομικών δεξιοτήτων. Οι καθηγητές προσωπικών οικονομικών είναι (ελπίζουμε) ειδικευμένοι στη βασική χρηματοοικονομική παιδεία και μπορούν να μεταδώσουν αυτή τη γνώση στους μαθητές προτού κάνουν πάρα πολλά οικονομικά λάθη.

Το πρόβλημα με το να βασίζεσαι στα σχολεία για τη διδασκαλία προσωπικών οικονομικών είναι ότι οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Μόνο η μισή χώρα απαιτεί από τους μαθητές γυμνασίου να παρακολουθήσουν ένα μάθημα προσωπικών οικονομικών και πολλές από αυτές τις «δεξιότητες» ενσωματώνονται σε άλλα μαθήματα, όπως τα μαθηματικά και τα οικονομικά.

Ένα άλλο πρόβλημα με το να βασίζεσαι σε λύκεια για τη διδασκαλία οικονομικών γνώσεων στους εφήβους είναι ότι μπορεί να είναι πολύ αργά.

Τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν για τα προσωπικά οικονομικά πολύ πριν μπουν στο σχολείο και η εκπαίδευσή τους ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το με ποιον ζουν και με τι εκτίθενται.

Που μας φέρνει στον επόμενο δάσκαλό μας.

Μεσο ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση των στάσεων και των πεποιθήσεών μας, και τα προσωπικά οικονομικά δεν αποκλείονται.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μέσα ενημέρωσης, ειδικά μέσα που είναι προσανατολισμένα προς τον υλισμό και τον καταναλωτισμό (γνωστός και ως διαφημίσεις), τείνει να μας διαμορφώνει ώστε να είμαστε πιο υλιστές.

Ενώ οι διαφημίσεις υπήρχαν για πάντα (αν και εμφανίζονται πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν), μια σχετικά νέα και επιθετική μορφή μέσων επηρεάζει επίσης τις οικονομικές σας αποφάσεις.

Μεσα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ.

Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα προβληματικά για τους νεότερους. ΕΝΑ μελέτη σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις δαπάνες διαπίστωσε ότι το 90% των συμμετεχόντων στη χιλιετία είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους ενθάρρυναν να συγκρίνουν τον τρόπο ζωής τους με τους συνομηλίκους τους και περίπου το 60% από αυτούς ένιωθαν ανεπαρκείς εξαιτίας αυτού που έβλεπαν. Δυστυχώς, το 57% ανέφερε ότι ξόδεψε χρήματα που δεν είχαν προγραμματίσει ως αποτέλεσμα αυτών των συναισθημάτων.

Πέρα από τον φόβο της απώλειας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκθέτουν επίσης τους χρήστες σε ακόμη περισσότερες διαφημίσεις που έχουν σχεδιαστεί για να χωρίσουν εσάς και τα χρήματά σας.

Το Media είναι ένας φτωχός δάσκαλος προσωπικών οικονομικών, κυρίως επειδή ο μοναδικός στόχος των διαφημίσεων είναι να σας κάνουν να ξοδέψετε χρήματα, αλλά είναι διαδεδομένος.

Ακόμα κι έτσι, τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ο δάσκαλος με τη μεγαλύτερη επιρροή στα προσωπικά οικονομικά.

Σπίτι

Το μήλο δεν πέφτει μακριά από το δέντρο, ούτε και το δολάριο.

Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, Οι άνθρωποι μαθαίνουν το μεγαλύτερο μέρος των προσωπικών τους οικονομικών δεξιοτήτων στο σπίτι μέσω παρατήρησης και μοντελοποίησης.

Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως Θεωρία Κοινωνικής Μάθησης, υποστηρίζει ότι τα παιδιά παρατηρούν τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των πιο κοντινών τους, κωδικοποιούν αυτή τη συμπεριφορά και στη συνέχεια τη μιμούνται. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί τότε είτε να ενισχυθεί είτε όχι ανάλογα με τις αντιδράσεις των γύρω του παιδιού.

Έτσι, ο οικονομικός γραμματισμός των παιδιών (και αργότερα των ενηλίκων) θα σχετίζεται στενά με τον οικονομικό αλφαβητισμό των γονέων/κηδεμόνων και των στενών μελών της οικογένειας στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αλλά, να θυμάστε ότι μόνο το 57% των Αμερικανών ενηλίκων θεωρείται οικονομικά εγγράμματος.

Και τώρα τι?

Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό

Με την οικογένεια και τα μέσα ενημέρωσης ως τους κύριους και με τη μεγαλύτερη επιρροή δασκάλους, δεν είναι περίεργο που ο οικονομικός γραμματισμός συνεχίζει να υποφέρει. Είναι επίσης σαφές ότι χωρίς μεγάλες συστηματικές αλλαγές δεν θα μπορέσουμε να βασιστούμε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα για να σηκώσει τη χαλάρωση, η οποία μπορεί να είναι κάπως πολύ αργά ακόμη και αν εφαρμοστεί.

Περαιτέρω περιπλέκοντας τα πράγματα είναι το γεγονός ότι τα χρήματα τείνουν να είναι ένα θέμα ταμπού που οι περισσότεροι αποφεύγουν. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα όταν κάποιος δυσκολεύεται με τα χρήματά του.

Ακόμη και με πολλούς οικονομικούς πόρους στο διαδίκτυο, πολλοί επιλέγουν να μην αναζητήσουν βοήθεια επειδή ντρέπονται ή φοβούνται.

Δεδομένων αυτών των εμποδίων, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό;

Και πάλι, η εκτεταμένη συστηματική αλλαγή στη χώρα μας θα ήταν το καλύτερο σενάριο.

Αυτό θα περιελάμβανε τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό που διδάσκεται από το δημοτικό σχολείο και απαιτείται στο γυμνάσιο και στο γυμνάσιο. Θα απαιτούσε επίσης περισσότερη ρύθμιση και επίβλεψη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές δεν εκμεταλλεύονται και δεν τους παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες πριν λάβουν αποφάσεις.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα παραπάνω δεν είναι πιθανό σύντομα, ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό είναι απλώς να δίνετε το παράδειγμα και να είστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να μιλήσετε για χρήματα με άλλους.

Προηγούμενος από το Παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των γύρω τους, και αυτό μπορεί να ισχύει και για τους ενήλικες.

Εάν έχετε παιδιά, είναι πολύ σημαντικό να επιδεικνύετε καλές συνήθειες για τα χρήματα, όχι απλώς να μιλάτε για αυτά. Τα παιδιά θα κάνουν όπως κάνετε εσείς, όχι απαραίτητα όπως λέτε.

Αλλά γενικά, το να διαμορφώνετε καλές χρηματικές συνήθειες για τους γύρω σας θα τους βοηθήσει να αυξήσουν και τον οικονομικό τους αλφαβητισμό.

Ωστόσο, για τους ενήλικες μπορεί να μην είναι αρκετή η καλή συμπεριφορά, ειδικά όταν πρόκειται για χρήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή μεγάλο μέρος της οικονομικής μας ζωής είναι κρυμμένο ή στο παρασκήνιο, και μπορείτε μόνο να υποθέσετε τόσα πολλά για τις χρηματικές συνήθειες ενός ατόμου κοιτάζοντάς τους.

Γι‘ αυτό ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό δεν περιλαμβάνει απλώς το μόντελινγκ αλλά και την ομιλία.

Ξεκινήστε τη Συνομιλία

Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε οικονομική παιδεία είναι να αρχίσετε να μιλάτε.

Μιλήστε για θέματα σχετικά με τα χρήματα, μιλήστε για τον εαυτό σας και τι κάνετε, κάντε ερωτήσεις για το τι κάνουν οι άλλοι.

Απλώς αρχίστε να μιλάτε.

Σταματήστε να αντιμετωπίζετε τα χρήματα ως θέμα ταμπού και αρχίστε να μιλάτε. Επιδιώξτε να μοιραστείτε αυτά που γνωρίζετε και να μάθετε από άλλους που γνωρίζουν περισσότερα ή διαφορετικά πράγματα. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις.

Τα προσωπικά οικονομικά είναι πολύ ευρεία για ένα άτομο για να είναι ειδικός σε όλα, ακόμη και για όσους από εμάς είμαστε οικονομικά εγγράμματοι. Μέρος αυτού που μας κάνει έτσι είναι ότι μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα για θέματα που αφορούν τα χρήματα, κάνουμε ερωτήσεις και συζητάμε με άλλους.

Όσοι από εμάς είμαστε έμπειροι σε θέματα προσωπικών οικονομικών πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε τις γνώσεις μας οπουδήποτε και παντού.

Όσοι από εμάς δεν γνωρίζουμε χρειάζεται να είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε και να αναζητήσουμε πληροφορίες.

Εάν είστε ένας από αυτούς που έχουν ευλογημένη οικονομική παιδεία, ξεκινήστε με τους φίλους, την οικογένειά σας και τους συναδέλφους σας. Μιλήστε για το τι κάνετε με τα χρήματά σας ή πώς παίρνετε αποφάσεις για χρήματα. Μοιραστείτε πράγματα που έχετε μάθει ή ευκαιρίες που πιστεύετε ότι μπορεί να είναι καλές για άλλους.

Χωρίς να είστε πιεστικοί, ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό είναι να δίνετε το παράδειγμα και να μιλάτε για χρήματα.

Σχετικά: 5 Συμβουλές για τη διαχείριση ενός οικονομικού ατυχήματος

Ηθική της ιστορίας

Ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός λείπει στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κοινότητας των blogger προσωπικών οικονομικών για να το αλλάξει αυτό.

Δυστυχώς, παλεύουμε με τους αναξιόπιστους δασκάλους των μέσων ενημέρωσης και τους γονείς, οι μισοί από τους οποίους είναι οι ίδιοι οικονομικά αναλφάβητοι.

Η κατάρτιση οικονομικών γνώσεων στα σχολεία λείπει ομοίως και μπορεί να έρθει πολύ αργά, αφού πολλοί νέοι ενήλικες έχουν ήδη κωδικοποιήσει τις οικονομικές συνήθειες που έχουν μάθει από τους γονείς και τα μέσα ενημέρωσης.

Για να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, τα προσωπικά οικονομικά είναι ένα θέμα ταμπού για το οποίο οι περισσότεροι δεν θέλουν να μιλήσουν, ειδικά αν δυσκολεύονται.

Παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό σε αυτή τη χώρα, και αυτό ξεκινά από εσάς.

Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό είναι να διαμορφώσετε καλές οικονομικές συνήθειες και να μιλήσετε για χρήματα. Να είστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να μοιραστείτε την οικονομική σας ζωή με άλλους και να προσφέρετε συμβουλές και πόρους όπως αρμόζει.

Ομαλοποιήστε τη συζήτηση για τα χρήματα και θα ακολουθήσει ο χρηματοοικονομικός γραμματισμός.


Η Tawnya είναι 34χρονη δασκάλα Ειδικής Αγωγής στο έκτο έτος της καριέρας της. Μαζί με τον σύντροφό της, Σεμπάστιαν, διευθύνει το blog Money Saved is Money Earned. Η Tawnya έχει εργαστεί εξαιρετικά σκληρά για να πετύχει τους στόχους της και να παραμείνει χωρίς χρέη.

Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας από το Oregon State University και MS στην Ειδική Αγωγή από το Portland State University και είχε μια αρκετά επιτυχημένη συγγραφική καριέρα, αρχικά ως καθηγήτρια γραφής στο Κέντρο Συγγραφής του State University του Όρεγκον και τα τελευταία χρόνια ως ανεξάρτητος συγγραφέας.

Η Tawnya και ο Sebastian έχουν πλήθος γνώσεων και πληροφοριών σχετικά με τα προσωπικά οικονομικά, τη συνταξιοδότηση, τα φοιτητικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και πολλά άλλα οικονομικά θέματα. Αυτός ο πλούτος από συμβουλές και κόλπα θέλουν να μεταδώσουν σε άλλους.


παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar